20. Викенд турнир

Јубиларни 20. Викенд турнир, Шах клуб ”Глига”, организовао је у суботу 03. јуна 2017. године у просторијама основне школе ”Светислав Голубовић Митраљета” у Батајници. То је био последњи, четврти, квалификациони турнир у овој сезони, на којем су се деца могла квалификовати за завршни ”VI Меморијални позивни шах турнир младих – Бранко Боговац” који ће се играти, традиционално, на истом месту као и претходних 5 Меморијала, у порти храма Рођења Пресвете Богородице, 26. августа од 10 часова.

Конкуренција је била жестока, јер многи такмичари који из оправданих разлога нису били на претходним турнирима, на Двадесетом викенд турниру су дали све од себе да би изборили пласман. Такмичари су били подељени у 4 групе, јер су због лошијег одзива старијих девојчица, све девојчице играле заједно, осим Софије Долаш која је после три узастопне златне медаље међу старијим девојчицама, одлучила да се опроба у конкуренцији старијих дечака. Као и обично било је 7 кола, а играчи су имали темпо од 15 минута по партији.

Бригу о суђењу и регуларности водиле су судије из Шах клуба ”Глига” Иван Раденковић и Драган Вуковић потпомогнути са шаховским пријатељем из Новог Сада, Жељком Медаром. Велики пријатељ клуба и Батајнички шахиста, Петар Пражић, као и увек, одазвао се нашем позиву да помогне у суђењу и беспрекорно је одрадио, нажалост, последње суђење у свом животу, јер нас је месец дана касније исувише рано напустио.

Пре додела медаља за најуспешније такмичаре на турниру, председник клуба и директор турнира Милош Пеовић, уручио је захвалнице такмичарима који су ове године били на сва четири викенд турнира, укупно их је било седамнест, а својим редовним учешћем су показали да се упорност исплати, јер су сви успели да се пласирају на завршни турнир. Специјална похвалница за најмлађег такмичара на турниру, припала је Љубици Николић из Смедеревске Паланке која је 2012. годиште. Награду за фер плеј, добила је Ивана Петровић из Батајнице.

Медаље, дипломе и пехаре, најуспешнијим играчима, додељивао је ФИДЕ мајстор из Обреновца Васо Блесић, који је овогодишњи аматерски првак Београда.

У групи ”Најмлађи дечаци”, прво место ове године ”себично” је чувао само за себе Андреј Љепић, 2009. год. из Новог Сада, који је на сва 4 турнира остварио максималан успех, са 7 бодова из 7 партија. Друго и треће место су заузели пулени школе шаха ”Сестре Стојановић” из Београда, Данило Бјелица и Михајло Мосур који су такође 2009. годиште (http://chess-results.com/tnr285119.aspx?lan=14&art=1&wi=821). Код млађих дечака прво место освојио је Марко Милановић, 2008. год. из Панчева, други је био Арсеније Кошћал, 2006. год. из Београда а трећи Стефан Глигић, 2008. год. са Новог Београда (http://chess-results.com/tnr285121.aspx?lan=14&art=1&wi=821). Девојчице су играле заједно, али су награђиване посебно. Код млађих девојчица, сва три прва места заузеле су такмичарке из Батајнице, прва је била Мила Раденковић, 2007. год. друга Теодора Веселиновић, 2008. год. и трећа Ивана Петровић, 2007. год. Код старијих девојчица прва је била Дуња Савић, 2006. год. из Земуна, друга Ангелина Филиповић, 2006. год. из Лазаревца и треће место је заузела Ања Долаш, 2006. год. из Земуна (http://chess-results.com/tnr285120.aspx?lan=14&art=1&wi=821). Код старијих дечака прво место је припало Новосађанину Лаву Пајчину који је 2005. год. друго место је заузео Илија Вуковић, 2002. год. из Батајнице а треће место освојио је Алекса Алимпић, 2005. год. из Нове Галенике (http://chess-results.com/tnr285122.aspx?lan=14&art=1&wi=821).

Распис за завршни турнир и плакати са играчима који су се пласирали на њега, могу да се види на следећој страни (https://www.facebook.com/pg/SahKlubGliga/photos/?tab=album&album_id=1465827700123403). Следећа сезона викенд турнира почиње у децембру 21. Викенд турниром. Као и ове године, играће се 4 турнира (децембарски, фебруарски, априлски и јунски) и најбоље пласирани играчи са тих турнира, али и освајачи медаља са Меморијалног турнира, који су 2003. годиште и млађи, обезбедиће учешће на наредном завршном турниру.

Слике