13. Викенд турнир

Повлачењем првих потеза на децембарском 13. Викенд турниру, који се одиграо 06.12.2015. године, кренула је нова сезона турнира у организацији Шах клуба Глига у Батајници. Као и у претходне три сезоне, одиграће се 4 Викенд турнира са којих ће се најбољи млади шахисти квалификовати на завршни ˝V Меморијални позивни шах турнир младих Бранко Боговац˝. Меморијални турнир биће одигран крајем августа 2016. године.

Право на учешће на завршном турниру такмичари могу да изборе тако што ће бити међу прва четири пласирана у својој групи, на неком од 4 Викенд турнира. У случају да међу прва четири такмичара има већ пласираних играча, они се неће рачунати, а места заузимају наредна 4 такмичара. Такође за завршни турнир места су обезбедила и по три првопласирана у групама са претходног Меморијалног турнира. Остала места попуниће играчи који су остварили значајан успех на Градским и Државним такмичењима, а нису могли да учествују на викенд турнирима.

Наш циљ да ”Меморијални позивни шах турнир младих Бранко Боговац” постане мини првенство Србије у убрзаном шаху успешно се остварује, а полако и превазилази границе, јер нам на турнирима учествују и деца из Републике Српске. На овом турниру, својим доласком су нас обрадовали пријатељи из Шах клуба ”Светозар Глигорић” из Бијељине, из којег су дошла четири млада такмичара, а предводио их је наставник Лало Перић.

Да би турнир био добро спроведен помогли су нам и старији омладинци из клуба који су судили по групама. На висини задатка, као и увек, био је капитен клуба Огњен Пејчиновић, а за њим и остали првотимци: Небојша Пеовић, Момчило Пеовић и Стефан Антић. Бригу о резултатима и паровању преузео је наш сарадник и пријатељ Иван Раденковић. У одржавању турнира помогла нам је својим производима и пекара ”Дијамант” из Батајнице.

Као и на свим претходним турнирима, и на овом се играло седам кола уз темпо игре од 15 минута по играчу. За разлику од претходне године, увели смо новину што се тиче девојчица, да бисмо побољшали групе и појачали конкуренцију. Због већ уобичајног проблема, који је приметан и на турнирима које организује Шах клуб Глига, али и други клубови са старијим девојчицама, које се врло слабо одазивају на турнире, одлучили смо да старија група девојчица буде од четвртог разреда до осмог, тачније од 2005. год. до 2001. год., а да млађе девојчице буду до 2006. годишта. Група ”Најмлађи” у којој су претходне године играли и дечаци и девојчице, сада ће бити група у којој ће учествовати само дечаци који су први разред и млађи, то јест 2008. годиште и млађи. Надамо се да ћемо на овај начин постићи поштенији али и бољи распоред. Групе ”Млађи дечаци” и ”Старији дечаци” нису се мењале, тако да су се у њима такмичили дечаци у узрастима као и прошле године, млађи од другог до четвртог разреда (2007 – 2005) и старији од петог до осмог разреда (2004 – 2001).

У групи ˝Најмлађи дечаци˝ прво место је освојио Стефан Глигић (2008. год.) из Београда који је имао максималних 7 бодова из 7 партија, други је био Батајничанин Ђорђе Трајковић (2008. год.) са 6 бодова а трећи је био Дамјан Филиповић (2008. год.) из Београда, члан шах школе ”Сестре Стојановић” (http://www.chess-results.com/tnr198…). Код млађих девојчица прва је Ања Јовановић (2006. год.) из Новог Сада са 5,5 бодова, друга је Дуња Савић (2006. год.) из Земуна са 5 бодова, колико је имала и трећа Емилија Лазовић (2007. год) из Београда, али са нешто слабијим другим додатним критеријумима (http://www.chess-results.com/tnr198…). Код млађих дечака први је Алекса Алимпић (2005. год) из Нове Галенике, члан Шах клуба Глига, који је освајањем првог места одбранио образ клуба у врло јакој конкуренцији, узевши 6 бодова. Други је Марко Милановић (2008. год.) из Панчева, који је по годинама могао да учествује и у најмлађој групи међутим, освајањем другог места, показао је да је итекако стасао да се такмичи и у старијим конкуренцијама. Прошле године је био максимално доминантан у најмлађој групи и на 4 турнира је 4 пута био први, од чега је на три турнира имао 7 бодова из 7 партија и само на једном турниру је имао 6,5 бодова. Трећи је Борис Станковић (2006. год.) из Београда, који је имао исти број бодова као и другопласирани Марко, пет, али је имао слабији бухолц од њега (http://www.chess-results.com/tnr198…). У групи ”Старије девојчице” прва два места су освојиле сестре близнакиње Николић из Пожаревца које су 2002. годиште, прва је Маша са 6,5 бодова а друга је Мила са 5 бодова. Треће место је заузела Ана Шакотић (2003. год.) из Београда, која је имала 4,5 бодова (http://www.chess-results.com/tnr198…). Код старијих дечака на првом месту је Марко Ивановић (2004. год.) из Београда са освојених одличних 6,5 бодова, друго место је припало Марку Новаковићу (2003. год.) из Београда са 5,5 бодова и треће место је освојио Стефан Тадић (2005. год.) из Београда са освојених 5 бодова, а који се такође такмичио у старијој конкуренцији, мада је по годишту још увек могао да игра у групи са млађим дечацима (http://www.chess-results.com/tnr198…). Као најмлађи учесник на турниру похвалницу је добио Јаков Перић (2009. год.) из Бијељине, а похвалницу за фер плеј добио је Борис Малетић из Шах школе ”Сестре Стојановић” из Београда. Слике са турнира, могу да се виде међу фотографијама на странама Шах клуба Глига у албуму ’’13. Викенд турнир’’ (https://www.facebook.com/media/set/…)

По завршетку турнира, а пре доделе медаља такмичарима, председник клуба Милош Пеовић, уручио је захвалнице пријатељима клуба, Жељку Медару из Новог Сада, председнику шах клуба” Капабланка 1992”, Јасни Шакотић из ”Центра за развој шаха” из Београда и велемајстору Бранку Тадићу и његовом изваредном клубу ”ШК Тадић” из Београда, чији чланови редовно освајају медаље на нашим турнирима.

Следећи, фебруарски, 14. Викенд турнир, који је по традицији посвећен нашој шаховској легенди Светозару Глигорићу, одиграће се у термину који је најближи дану његовог рођења. Пошто је ове године 02. фебруар (дан када је рођен) у уторак, турнир ће се вероватно играти 31. јануара у недељу. У сваком случају потрудићемо се да благовремено обавестимо све такмичаре о тачном термину одигравања турнира.

Више слика

Leave a Reply

Your email address will not be published.