10. Викенд турнир

Дан раније од 92. године рођења наше шаховске легенде Светозара Глигорића, Шах клуб ”Глига” je организовао 10. Викенд турнир у његову част. Поново нам је у сусрет изашла ОШ Бранко Радичевић и уступила нам своје просторије, које су више него одличне за одржавање шаховских турнира.

Као и на претходним турнирима и на овом се играло седам кола са темпом игре 15 минута по играчу, а подршку у организацији смо поново имали од пријатељског Шах клуба  ”Бановци Дунав” из којег несебично увек помажу Миодраг Станковић и Дуле Игњатовић. Такође смо подршку у суђењу имали и од пријатеља из Сремске Митровице, а за најмлађу групу био је задужен и најмлађи судија, иначе члан Шах клуба ”Глига” Саша Цвијаникић. На турниру је требало да буде пет група:

–          Најмлађи (2007. годиште и млађи – први разред и предшколци)

–          Млађе девојчице (2006. – 2004. годиште – од II до IV разреда)

–          Млађи дечаци (2006. – 2004. годиште – од II до IV разреда)

–          Старије девојчице (2003. – 2000. годиште – од V до VIII разреда)

–          Старији дечаци (2003. – 2000. годиште – од V до VIII разреда)

Али, због лошијег одзива девојчица, спојили смо групе по годиштима, а награђивали смо их посебно.

У најмлађој групи учествовало је 21.дете, а прв о место са претходног турнира је одбранио Марко Милановић из Панчева који је поново имао максималан скор, 7 бодова из седам партија. Друго место освојио је Душан Кијановић из Новог Сада са 6 освојених бодова, ученик Жељка Медара. Треће место је припало Душану Јовичићу из Смедерева, који је имао 5 бодова исто као и четвртопласирани Ђорђе Трајковић из Батајнице и петопласирана Сара Стефановић из Београда, али са највећим бухолцом (http://www.chess-results.com/tnr160223.aspx?lan=14&art=0&wi=821)

У млађој групи играли су заједно дечаци и девојчице, укупно их је било 38-оро, а прво место је одбранио Арсеније Кошћал из Београда, победник и на претходном турниру, члан Шаховске школе ”Сестре Стојановић”. Друго место је освојио Алекса Петровић из Београда, који је имао исти број бодова као и првопласирани Арсеније, пет и по, али са нешто слабијим бухолцем. Од трећег до седмог места сви играчи су имали по 5 бодова, али најбољи бухолц а самим тим и треће место је освојио Алекса Алимпић из Нове Галенике, члан Шах клуба ”Глига”. Најбоље пласирана девојчица је била Марија Станковић из Старих Бановаца, члан Шах клуба ”Бановци Дунав” која је освојила златну медаљу са 5 бодова и која је у мушкој конкуренцији показала да је више него равноправан противник. Друго место је припало Исидори Тепавац из Београда која је члан Шаховске школе ”Сестре Стојановић” а треће место и бронзану медаљу је освојила Теодора Јовичић из Смедерева, тако да су са овог такмичења у правцу Смедерева отишле две брозане медаље које су освојили брат и сестра Душан и Теодора Јовичић.У овој групи је била изузетно јака конкуренција, у прилог томе говори и чињеница да је од првог до деветнестог места била разлика само у једном и по боду (http://www.chess-results.com/tnr160225.aspx?lan=14&art=0&wi=821 )

У групи старијих, где су исто заједно играли дечаци и девојчице, било је укупно 17 такмичара а прво место са скором седам бодова из седам партија освојио је Вукашин Грчић из Нове Пазове, члан Шах клуба ”Бановци Дунав”, друго место је припало Марку Новаковићу из Београда са пет и по освојених бодова, а треће место са 5 бодова освојио је Милош Станковић из Старих Бановаца, члан Шах клуба ”Бановци Дунав”. Тако да су осим Јовичића из Смедерева и брат и сестра Милош и Марија из Старих Бановаца такође заједно освојили медаље. Прво место код девојчица у старијој групи припало је Невени Радулов из Вршца, која редовно учествује заједно са дечацима и где врло често и у само мушкој конкуренцији осваја медаље. Друго место и сребрну медаљу је изборила Исидора Трајковић из Смедерева а треће место је припало Нади Трајковић из Батајнице, која је поникла у Шах клубу ”Глига” а која је тренутно члан Шах клуба ”Нестор” из Земуна ( http://www.chess-results.com/tnr160226.aspx?lan=14&art=0&wi=821 )

Посебна награда за фер-плеј припала је Богдану Динићу који је својим поступцима показао да већ сада има велике људске врлине по којима је био познат и Светозар Глигорић и по коме је на светском нивоу установљена награда која се додељује играчима за фер-плеј. Осим поштовања противника и достојанства које је показао мали Богдан Динић, он се одликује и великом борбеношћу и огромним талентом на који могу да буду поносни његови родитељи, али и Марија Стојановић и Срђан Чарнић  који су његови шаховски учитељи. Богдан је 2007. годиште, али учествује у групи деце од 2004. – 2006. годишта и у којем редовно постиже одличне резултате.

У групи млађе деце по завршетку такмичења, организована је симултанка на којој су учествовали ФМ Урош Петаков и ФМ Ненад Робуљ. То је било мало изненађење за децу која су радо прихватила изазов и упустила се у шаховску борбу са искусним борцима на 64 поља.

Као и на претходном турниру, тако и на овом, најбоље пласирана деца обезбедила су учешће на завршном – IV Меморијалном позивном шах турниру младих ”Бранко Боговац”  који ће се играти 29.августа 2015. године.  Деца која су се пласирала налазе са на страни  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.882328795139966.1073741849.465630460143137&type=3 . Интересантан је поодатак да су троје освајача златних медаља на 10. Викенд турниру, Вукашин Грчић, Марија Станковић и Марко Милановић такође и кадетски прваци Војводине у својим категоријама , а осим њих, на турниру је учествовало доста такмичара који су на кадетским фестивалима Војводине и Београда али и Србије, носиоци медаља.

Следећи, 11. Викенд турнир играће се почетком априла, до тада спортски поздрав свим љубитељима шаха.

Више слика

Leave a Reply

Your email address will not be published.