12. Викенд турнир

Као и прошле године по завршетку школске, одигран је последњи овосезонски квалификациони турнир, на којем су се деца борила да обезбеде учешће на завршном турниру. Јунски 12. Викенд турнир је одигран у суботу 13.06.2015. године од 10 часова у свечаној сали Новог храма Рођења Пресвете Богородице у Батајници, на истом месту где ће се одржати и IV Меморијални позивни шах турнир младих ˝Бранко Боговац˝ пред сам почетак нове школске године 29.08.2015. године.

Турнир је игран у одличним условима. Иако је дан био доста топао, у самој сали где се играло температура је и без клима уређаја била пријатна. Било планирано да деца буду распоређена у пет група : Најмлађи (2007. год. и млађи), Млађе девојчице (2004 – 2006), Млађи дечаци (2004 – 2006), Старије девојчице (2000 – 2003) и Старији дечаци (2000 – 2003), због лошијег одзива старијих девојчица, спојили смо млађе и старије девојчице да играју заједно али смо их посебно награђивали. Проблем неактивности  старијих девојчица је поприлично озбиљан и требало би се са тиме позабавити и  направити неки план како да се умањи број девојчица које одустају од шаха.

Подршку на турниру су нам пружили, као и увек, пријатељи из ШК Бановци Дунав – Миодраг Станковић и Душан Игњатовић а такође и пријатељи из Сремске Митровице Владимир Маштраповић и Зоран Марковић. Темпо игре је био 15 минута по играчу и играло се 7 кола. На 12. Викенд турниру смо били пријатно изненађени чињеницом да смо имали најмлађег такмичара до сада. То је Јован Кисић из Обреновца – 2010. годиште, коме је мало фалило да освоји и медаљу, али коме ће по приказаној игри у будућности припасти доста медаља.

Међу награђеним такмичарима имали смо двоје деце која су примили похвалнице за фер-плеј то су Ања Долаш из Земуна и Давид Иљчешин из Сремске Митровице. У групи ”Најмлађи” прво место супериорно држи већ целе године Марко Милановић из Панчева који је 2008. годиште и који би по годинама могао и догодине да се такмичи у истој групи. Међутим, са квалитетима које поседује, јасно је да би и у старијој групи увек био међу првима, тако да му сви честитамо на резултатима које је до сада постигао и желимо да и даље ниже успехе. Други у групи је био Душан Кисић из Обреновца, који је исто као и Марко Милановић 2008. годиште и који је старије брат најмлађег учесника у досадашњим турнирима Јована Кисића. А трећи је био Владан Милићевић из Београда (http://chess-results.com/tnr177293.aspx?lan=1&art=1&rd=7&wi=821). Девојчице су играле заједно, али прво место у укупном пласману је припало девојчици из млађе групе Маријани Билић из Кикинде која је 2004. годиште, и која је са скором од 6,5 од могућих 7 поена оставила из себе и старије и млађе девојчице. Друга међу млађим девојчицама је била Невена Ђорђевић из Београда, а треће место је припало Марији Станковић из Старих Бановаца. Прва међу старијим девојчицама је била Нади Трајковић из Батајнице, сребрну медаљу је освојила Јелена Величковић из Калуђерице, а бронзану медаљу је освојила Кристина Тодоровић из Београда (http://chess-results.com/tnr177295.aspx?lan=1&art=1&rd=7&wi=821). У групи ”Млађи дечаци” било је 34 такмичара и после седам кола прво место је освојио Бојан Новаковић из Београда, друго место је припало Борису Станковићу из Београда и треће место је освојио Aлекса Алимпић из Земуна, насеље Нова Галеника (http://chess-results.com/tnr177296.aspx?lan=1&art=1&rd=7&wi=821). У групи ”Старији дечаци” било је доста неизвесно до последњег кола и то се може приметити тако што је разлика између првопласираног и десетог само у једном поену. На крају прво место је припало Вукашину Грчићу из Нове Пазове који је имао исти број бодова као и другопласирани и трећепласирани, али због бољег бухолца њему је припала златна медаља, друго место је освојио Миланко Билић из Кикинде, а треће место и бронзану медаљу освојио је Дино Мустајбашић из Обреновца (http://chess-results.com/tnr177297.aspx?lan=1&art=1&rd=7&wi=821).

Са задовољством можемо закључити да нам је ова сезона викенд турнира била доста посећенија него претходна и да се квалитет турнира константно повећава. Трудићемо се и у следећој сезони да напредујемо у сваком погледу. Следећи викенд турнир биће почетком децембра, а пре тога имамо главни турнир – IV Меморијални позивни шах турнир младих ”Бранко Боговац” који ће се одиграти 29.08.2015. год. и на који ће бити позвана сва деца која су такмичећи се на викенд турнирима и на претходном меморијалном турниру обезбедила учешће на њему.

Више слика

Leave a Reply

Your email address will not be published.